23 dec. 2013

De ce vin bonele la agentie?

Intr-un studiu pe care l-am realizat pe parcursul a 2 luni, pe un lot de 267 de persoane, candidate pentru postul de bona, am observat o tendinta din ce in ce mai mare de a prefera sa se angajeze prin intermediul unei agentii. Datele arata cam in felul urmator:

  • 56 % prefera sa apeleze la o agentie pentru a-;i gasi un loc de munca ca bona;
  • 33 % nu sunt hotarate daca sa apeleze la o firma specializata;
  • 11 % exclud posibilitatea de a lucra cu o agentie;
Dintre candidatele care opteaza pentru o agentie, majoritatea spun fie ca, pentru a putea sa isi gaseasca un loc de munca prin intermediul recomandarilor, este necesar un timp de asteptare foarte mare. Ofertele apar doar ocazional si nu exista nicio garantie ca, daca apeleaza la cunostinte, vor gasi de lucru. In plus, spun ca pierd foarte mult timp pentru a-si suna toate conostintele si de cele mai multe ori resimt anumite sentimente de jena pentru a le cere o favoare. Chiar si stabilirea unui contact cu familia care ar dori sa beneficieze de serviciile lor se realizeaza destul de dificil.

Mai mult, nu putine candidate sunt cele care au avut experiente neplacute cu familiile in care s-au angajat, chiar daca au fost angajate pe baza recomandarilor. Venind la o agentie de bone, cred ca, odata ce familiile care doresc sa apeleze la serviciilor lor respecta anumite formalitati stabilite de firma, au o garantie in privinta seriozitatii angajatorului.